Ile kalorii mają dwa jajka? To zależy od sposobu przygotowania. Jajka gotowane są najzdrowszą opcją, dostarczając około 160-186 kalorii. Jajka smażone zawierają więcej kalorii - od 220 do nawet 260 kalorii. Wszystko przez dodatek tłuszczu. Jajecznica z dwóch jajek to średnio 170-200 kalorii. Na kaloryczność wpływa też rozmiar jajek - te większe (klasy L) mają więcej kalorii niż mniejsze (klasy M).
Najważniejsze informacje:- Sposób przygotowania jajek znacząco wpływa na ich kaloryczność
- Jajka gotowane mają najmniej kalorii (160-186 kcal/2 szt.)
- Jajka smażone są najbardziej kaloryczne (220-260 kcal/2 szt.)
- Tłuszcz dodany podczas smażenia może zwiększyć kaloryczność o 100 kcal
- Wielkość jajek (klasa L lub M) ma wpływ na finalną kaloryczność
Ile kalorii mają dwa jajka gotowane?
Ile kalorii mają dwa jajka ugotowane na miękko? Wartość kaloryczna to około 160-170 kalorii. Jajka na miękko, ze względu na krótki czas gotowania, zachowują wszystkie wartości odżywcze. W przypadku tych jaj, żółtko pozostaje płynne, co nie wpływa na zmianę kaloryczności dwóch jajek.
Jajka ugotowane na twardo mają nieznacznie wyższą kaloryczność - około 180-186 kalorii. Dłuższy czas gotowania sprawia, że białko i żółtko stają się zbite. Niezależnie od stopnia ugotowania, kalorie w jajkach gotowanych pozostają najniższe spośród wszystkich metod przygotowania.
Wielkość jajka | Kalorie (1 szt.) | Kalorie (2 szt.) |
S (45-50g) | 75 | 150 |
M (53-63g) | 85 | 170 |
L (63-73g) | 93 | 186 |
Kaloryczność jajek smażonych
Ile kalorii mają jajka smażone? Podstawowa wartość kaloryczna jajek smażonych to 220-260 kalorii za dwie sztuki. Dodatkowy tłuszcz znacząco zwiększa kaloryczność.
Sposób smażenia ma kluczowe znaczenie dla wartości energetycznej. Na teflonie z minimalną ilością tłuszczu, dwa jajka będą miały około 200 kalorii.
- Masło (1 łyżeczka) - dodaje około 35 kalorii
- Olej roślinny (1 łyżeczka) - dodaje około 40 kalorii
- Oliwa z oliwek (1 łyżeczka) - dodaje około 40 kalorii
- Smalec (1 łyżeczka) - dodaje około 38 kalorii
Technika smażenia ma ogromny wpływ na końcową kaloryczność potrawy. Używanie patelni z powłoką nieprzywierającą pozwala ograniczyć ilość tłuszczu. Smażenie w wysokiej temperaturze sprawia, że jajka wchłaniają więcej tłuszczu.
Wpływ dodatków na wartość kaloryczną jajek
Popularne dodatki znacząco zwiększają kaloryczność jajek. Plasterek szynki dodaje około 30 kalorii, ser żółty to dodatkowe 50 kalorii za plaster. Szczypiorek czy natka pietruszki to tylko 5 kalorii. Pomidor w plastrach zwiększy kaloryczność o około 15 kalorii.
Czytaj więcej: Poznaj prawdziwą kaloryczność bubble tea - fakty, które mogą Cię zaskoczyć
Jajecznica z dwóch jaj - wartości kaloryczne
Ile kalorii ma jajecznica z dwóch jaj? W podstawowej wersji, bez dodatków, dostarcza około 170-200 kalorii. Sama kaloryczność dwóch jajek w jajecznicy zależy głównie od ilości użytego tłuszczu.
Jajecznica na maśle będzie miała więcej kalorii niż ta przygotowana na teflonie. Dodatek mleka może zwiększyć kaloryczność o około 20-30 kalorii.
Najpopularniejsze dodatki do jajecznicy to cebula, szczypiorek i boczek. Szczypta soli i pieprzu nie wpływa na kaloryczność. Warto pamiętać, że każdy dodatek zwiększa wartość energetyczną potrawy.
- Jajecznica klasyczna (solo) - 170 kalorii
- Jajecznica z cebulą - 190 kalorii
- Jajecznica z boczkiem - 280 kalorii
- Jajecznica z serem - 270 kalorii
- Jajecznica z pomidorami - 185 kalorii
Jak wielkość jajek wpływa na kaloryczność?
Rozmiar jajka ma istotne znaczenie dla jego kaloryczności. Jajka klasy S ważą od 45 do 50 gramów.
Średnie jajka klasy M to standardowy wybór w przepisach. Ważą między 53 a 63 gramy.
Duże jajka klasy L, ważące od 63 do 73 gramów, dostarczają najwięcej kalorii. Różnica między klasami może wynosić nawet 20 kalorii na sztukę.
Wielkość | Waga (g) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Kalorie |
S | 45-50 | 5.5 | 4.8 | 75 |
M | 53-63 | 6.5 | 5.3 | 85 |
L | 63-73 | 7.2 | 6.0 | 93 |
Wybierz najlepszą metodę przygotowania jajek dla swoich potrzeb
Kaloryczność dwóch jajek znacząco różni się w zależności od metody przygotowania. Jajka gotowane to najbardziej dietetyczna opcja, dostarczająca 160-186 kalorii. Smażone jajka zawierają więcej kalorii (220-260) ze względu na dodany tłuszcz, a wartość kaloryczna jajek w jajecznicy waha się między 170 a 200 kalorii w podstawowej wersji.
Dodatki i wielkość jajek mają kluczowy wpływ na końcową kaloryczność potrawy. Tłuszcz używany do smażenia może zwiększyć kaloryczność nawet o 40 kalorii na łyżeczkę. Wybierając jajka klasy L zamiast S, dodajesz około 36 kalorii do potrawy z dwóch jajek.
Kontrolując ilość tłuszczu i wybierając odpowiednie dodatki, możesz znacząco wpłynąć na wartość energetyczną potrawy. Wykorzystanie patelni teflonowej i niskokalorycznych dodatków, takich jak świeże zioła czy pomidory, pozwoli zachować niższą kaloryczność przy zachowaniu pełni smaku.